U FBiH trebalo bi biti uloženo 3,9 milijardi KM

Bez autora
Jul 07 2011

Radna skupina, imenovana u martu ove godine, Vladi Federacije BiH dostavila je Informaciju o stepenu realizacije i planu razvojnih projekata u FBiH za razdoblje od 2011. do 2013. godine. Ukupno planirana sredstva za ovo razdoblje, za ministarstva koja su dostavila pokazatelje, iznose 3,965 milijardi maraka. Informacijom je obuhvaćen i prijedlog mjera radi otklanjanja prepreka za implementiranje sredstava i za povećanje stepena realizacije projekata. Tako je predloženo da, uz ostalo, u slučaju nepoštivanja ugovorenih obaveza od izvođača radova, bude sačinjen presjek urađenog radi promptnog otklanjanja problema, kao i predložene mjere na podizanju energetske učinkovitosti, te strategija ušteda u FBiH, kantonima i općinama kroz podizanje energetske učinkovitosti, analiza primjene Zakona o javnim nabavkama i hitno donošenje prostornog plana FBiH.

U FBiH trebalo bi biti uloženo 3,9 milijardi KMRadna skupina, imenovana u martu ove godine, Vladi Federacije BiH dostavila je Informaciju o stepenu realizacije i planu razvojnih projekata u FBiH za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

Ukupno planirana sredstva za ovo razdoblje, za ministarstva koja su dostavila pokazatelje, iznose 3,965 milijardi maraka.

Informacijom je obuhvaćen i prijedlog mjera radi otklanjanja prepreka za implementiranje sredstava i za povećanje stepena realizacije projekata.

Izvođači radova

Tako je predloženo da, uz ostalo, u slučaju nepoštivanja ugovorenih obaveza od izvođača radova, bude sačinjen presjek urađenog radi promptnog otklanjanja problema, kao i predložene mjere na podizanju energetske učinkovitosti, te strategija ušteda u FBiH, kantonima i općinama kroz podizanje energetske učinkovitosti, analiza primjene Zakona o javnim nabavkama i hitno donošenje prostornog plana FBiH.

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici zadužila je direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja da u saradnji s Uredom premijera FBiH za sljedeću sjednicu, na osnovu predloženih mjera, pripremi zaključke s konkretnim zadacima i nosiocima poslova radi ubrzanja investicijskih projekata.

Osim toga, Federalni zavod za programiranje razvoja Vladi Federacije dostavio je analize koje se odnose na prošlogodišnje makroekonomske pokazatelje po kantonima i na socioekonomske pokazatelje po općinama u FBiH.

U prvom dokumentu se konstatira da su protekle godine zabilježeni određeni znakovi ekonomskog oporavka u odnosu na 2009: industrijska proizvodnja povećana je za 4,2 posto, izvoz za 28,3 posto, a broj zaposlenih bio je veći za 0,3 posto. Sve ovo dovelo je do rasta GDP-a (bruto nacionalni dohodak) za jedan posto, te je on u FBiH po glavi stanovnika iznosio 6.582 konvertibilne marke. Najveći je bio u Sarajevskom kantonu (12.757 KM), a najmanji u Unsko-sanskom (3.955 KM).

Broj zaposlenih

Rast industrijske proizvodnje ostvaren je u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i, najviši, u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Prosječan broj zaposlenih u FBiH lani je iznosio 438.949, od čega 62,7 posto u privredi. Stepen uposlenosti, kako se navodi, u odnosu na aktivno stanovništvo bio je 54,6 posto, odnosno nezaposlenost je iznosila 45,4 posto.

U 79 općina u FBiH, kaže se u drugoj analizi, postoji ukupno 3.330 naseljenih mjesta. U izrazito nerazvijene ubraja se 14 općina, a njih 15 svrstano je u nedovoljno razvijene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik